Kevät talven aurinkoinen päivä, pikkusiskoni Tuula, porot ja minä kotipihalla Mudddusjärven rannalla.
Hiihtoretkellä
Veneretkellä siskojen kanssa

Lapin lapsen unelmasta elämänmittainen työ

Ajatus omasta designistä  ja yrittämisestä syntyi kauan sitten pikkutyttönä kun mietin, että isona alan tekemään  hienoja vaatteita. Ompelin silloin lapin matkamuistoiksi patalappuja, pussukoita ja verkatauluja, joita kävin sitten kauppaamassa turisteille Inarin leirintäalueella teltalta toiselle. Kauppa kävi hyvin, olinhan varmasti vakuuttava, korkeintaan kymmenen ikäinen, kun myyntipuheessani sanoin, että nämä ovat aitoja lapin matkamuistoja, ja olen itse ne tehnyt. Olin jo omalla urapolullani kun hiihtelin järven yli Riutulan kansakouluun 60-luvun alkupuolella.

Olen syntynyt ja lapsuuteni elänyt Inarissa, kauniin Muddusjärven rannalla. Saman järven ympärillä saamelaiset esi-vanhempani ovat asuneet ainakin 1500 luvulta lähtien kalastellen ja peuroja pyytäen, löytyypä sukupuusta joku katekeetta ja lukkarikin sekä veronmaksusta vapautettu rutiköyhä lappalainen. Historian tutkimukset ovat osoittaneet Inarin alueen alkuperäiseksi väestöksi juuri Inarinsaamelaiset, heidän ei kerrota tulleen mistään vaan aina siellä olleen. Ne maisemat minäkin tunnen omaksi ja siellä tulen aina vahvaksi.

Elämä oli vaatimatonta mutta vapaata ja luovuuteen kannustavaa. Kotonani oli vain muutama poro, mutta minulle ne olivat kokonainen tokka, hoitelin niitä ahkerasti ja haaveilin poromiehen ammatista. Mutta kuten arvaatte, minusta ei tullut poromiestä, elämä ohjasi erisuuntaan.

Ensin Rovaniemelle ammattikouluun oppimaan vaatteiden valmistusta, sieltä Tornion kautta Huittisiin perehtymään nahkavaatteiden valmistukseen ja edelleen Helsinkiin Leikkuuopistoon selvittämään kaiken kaavoituksen saloista. Oppimatka kesti lähes kymmenen vuotta, mutta sitten olinkin valmis muuttamaan unelmani elämäksi, ja porot ovat kyllä liittyneet kiinteästi koko aikuiseen työelämääni.

Olen onnellinen, kun voin tehdä työtä  jossa viihdyn ja jota voin kehittää jatkuvasti. Oma design tekee elämästä merkityksellistä,  se on jatkuva pyrkimys täydelliseen. Se on kokonainen maailma ja siinä maailmassa ei ole rajoja. Porot ja lapsuuteni kotimaisemat ovat ehtymätön luovuuden lähde ja mielessäni usein.

Terttu Airamo Frantti